Shed of the year 2024, Sponsored by Cuprinol, Sponsors Shed of the year
Photo 1 of shed - Cheltenham Corker, Gloucestershire Photo 2 of shed - Cheltenham Corker, Gloucestershire Photo 3 of shed - Cheltenham Corker, Gloucestershire Photo 4 of shed - Cheltenham Corker, Gloucestershire Photo 5 of shed - Cheltenham Corker, Gloucestershire Photo 6 of shed - Cheltenham Corker, Gloucestershire Photo 7 of shed - Cheltenham Corker, Gloucestershire Photo 8 of shed - Cheltenham Corker, Gloucestershire Photo 9 of shed - Cheltenham Corker, Gloucestershire Photo 10 of shed - Cheltenham Corker, Gloucestershire
All photos are copyright sheddie Iain Jamieson

Cheltenham Corker

  • Surprise Me

    Enter your shed

    Shed Features

    This project was created for a retired couple (who are also my parents) in Cheltenham. They asked for a new potting shed that was as sustainably designed as possible to allow them a workshop space and a place to sit in the sunshine.

    Other Shed info

    This project was created for a retired couple in Cheltenham who needed a replacement for their 1960s breezeblock workshop which needed to be demolished for safety reasons due to its damaged structure and cracked foundations. Responding to the couple's brief asking for sustainability, design, functionality, and entertaining, the new layout for the 11 square metre project not only gives a more sociable layout in the garden by creating a larger patio area for entertaining guests, it also produces a south facing single pitched roof with four solar panels. Together with the additional five panels added to the roof of the adjacent house provide renewable energy for the home and makes the running of the potting shed carbon negative, with the solar panels producing far more energy than the small amount of electricity used for lighting.The shed’s design creates a stark contrast to the Victorian home. The dark colour of the sustainably sourced cork cladding includes bold pops of blue for the doors & windows, water butt, and seating. The external bench, fabricated from recycled plastic, is positioned to face the garden’s 100-year-old Scots Pine tree and gives a relaxing place to read in the sunshine. Next to the bench an arrowloop sits in the facade which houses a sculpture of Hello Kitty and provides a narrow view through to the house. In contrast to the former 1960s workshop, the Potting Shed has a cement free construction, using a timber frame sat on top of screwpile foundations. The new raised floor level is made accessible by two stone steps, created using existing paving stones from the garden. With the material palette continuing inside, the Potting Shed has two worktops that sit either side for the couple to have space to pot, tend to seedlings, plus the occasional bit of DIY.

    Your Shed company here?

    Enter for Shed of the year 2024


    View all entrants to Shed of the year

    Search

    Behind the Shed Newsletter

    Sign Up to Behind the shed newsletter here

    Thank you Sheddies

    If you like what we do, why not support readersheds and shedoftheyear

      |

    Edit your Shed

    Need to add more photos or edit your text of your shed, then do it here.


    View all the other Shed of the year winners from 2007